Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Το θαύμα της αγάπης»


Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης «Οι Νήες» παρουσιάζει το παραμύθι της Σούζαν Βοϊτσεκόφσκι « Το θαύμα της αγάπης» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Νάνου.

«Όλοι ήξεραν τον Τζόναθαν Τούμυ ή κυρ-Κατσούφη, όπως τον φώναζαν τα παιδιά. Αυτό που δεν γνώριζε κανείς ήταν ότι κάποτε ήταν κι αυτός ένας ευτυχισμένος άνθρωπος με τη γυναίκα του και το μωρό τους. Μα ο χαμός τους τον γέμισε θλίψη, κάνοντάς τον σκληρό και ψυχρό. Όλοι γνώριζαν, όμως, πως ο Τζόναθαν Τούμυ ήταν ένας καλός ξυλογλύπτης. Γι’ αυτό είχαν πάει σπίτι του η χήρα Μακντάουελ και ο γιος της Τόμας. Θα μπορούσε, άραγε, να τους φτιάξει τη φάτνη; Θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους; Μήπως αυτό θα ήταν η αρχή ενός θαύματος;………»

Διανομή:
Αφηγητής: Νίκος Περιστεράς, Τριαντάφυλλος Σπανός
Τζόνοθαν Τούμυ: Γιάννης Καλατζής, Θανάσης Κουτμάνης
Χήρα Μακντάουελ: Νίτσα Κουτμάνη , Αθηνά Νικολιδάκη
Μικρός Τόμας: Γιώργος Κουρκουμπέλας, Έφη Τζαβέλα
Πνεύμα Χριστουγέννων: Γιάννα Καλοδήμου
Σκηνικά: Σπύρος Γουρναρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Ντούκας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάνος

Οι παραστάσεις θα γίνουν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 8 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Σούρπης και στις 19 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην Αμαλιάπολη στο Δημοτικό Σχολείο.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης «Οι Νήες» μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου του Ιουλίου Βέρν «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΜΕΡΕΣ» Για δεύτερο καλοκαίρι, συνεχίζει την δράση της βάζοντας υψηλούς στόχους για την χρονιά 2010/2011.
Οι συναντήσεις της θεατρικής ομάδας γίνονται κάθε Κυριακή στις 7.00 μ.μ. και στους άμεσους στόχους της είναι το ανέβασμα ενός Χριστουγεννιάτικου έργου για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του θεάτρου, της περιοχής Σούρπης.
Επίσης γίνονται παράλληλα ασκήσεις και αναγνώσεις θεατρικών έργων με την καθοδήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Νάνου, προκειμένου να καταλήξουμε στην τελική επιλογή του έργου που θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα το καλοκαίρι του 2011.
Καλούμε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην καινούρια μας προσπάθεια να έλθουν κοντά μας, τα μαθήματα και οι συναντήσεις μας γίνονται κάθε Κυριακή απόγευμα στις 7 η ώρα.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ο πολιτιστικός σύλλογος συμμετέχει έμπρακτα στην προσπάθεια Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου των Μικροθηβών




ΤΥΠΟΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η πρώτη εκδήλωση της δράσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ "ΞΕΚΙΝΑΜΕ" στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 η πρώτη εκδήλωση της δράσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ «ΞΕΚΙΝΑΜΕ» στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη συνάντησή μας με τους πολίτες της περιοχής της Νέας Αγχιάλου στις 10 το πρωί στο δημαρχείο.

Στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών ή Μικροθηβών φθάσαμε στις 10.30 (με πούλμαν που είχε διαθέσει ο δήμαρχος Ηλίας Καραπατάκης), όπου μας περίμενε η αρχαιολόγος κα Βάσω Αδρύμη, η οποία είναι διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και υπεύθυνη των ανασκαφών.

Ο κόσμος διατάχτηκε στο τμήμα εκείνο των κερκίδων που έχει αποκαλυφθεί, προκειμένου να ενημερωθεί από την κα Αδρύμη για την ιστορία του θεάτρου, καθώς και το ανασκαφικό πρόγραμμα. Οι στιγμές ήταν γεμάτες συναισθηματική φόρτιση, γιατί η γοητευτική αφήγηση της κας Αδρύμη λειτούργησε ως θεατρικό αναλόγιο σε ένα χώρο που έχουν περάσει 2.300 χρόνια για να ξαναζωντανέψει.

«Το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της αρχαίας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών στο βόρειο φυσικό πρανές του λόφου Κάστρο ανατολικά του σημερινού χωριού Μικροθήβες και σε απόσταση 4 χλμ νότια από το σημερινό δήμο Νέας Αγχιάλου» είπε μεταξύ άλλων η κα Αδρύμη και συνέχισε :


«Το Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών είναι Ελληνιστικό. Υπάρχει όμως και Ρωμαϊκή φάση, καθώς έγιναν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις για να μετατραπεί το Θέατρο σε Αρένα. Ίσως υπήρχε και παλαιότερη φάση του τέλους του 4ου αι. π.X., όπως υπαινίσσεται η παρουσία νομισμάτων, η στρωματογραφημένη κεραμική, καθώς και ένα τμήμα πώρινου κίονα.


Στην Ελληνιστική φάση ανήκουν: οι βαθμίδες των εδωλίων από ηφαιστειακό λίθο (15), οι 8 κλίμακες ανόδου που χώριζαν το κυρίως θέατρο σε 9 κερκίδες, το πλακοστρωμένο διάζωμα και οι αναλημματικοί τοίχοι των παρόδων. Τα εδώλια έχουν ύψος 0,33μ., μήκος 1,40μ. και πλάτος 0,60μ.


Στη Ρωμαϊκή εποχή ανήκουν: το κτίριο της σκηνής που αποτελείται από 4 δωμάτια με υπόγειο, ένα διάδρομο ανάμεσά τους και το προσκήνιο με μια μνημειακή διώροφη κιονοστοιχία από κίονες με ιωνικά κιονόκρανα και βάσεις, τα παρασκήνια, η περιμετρική κάλυψη του αποχετευτικού αγωγού της ορχήστρας, το προστατευτικό στηθαίο γύρω από την ορχήστρα με εδώλια σε β΄ χρήση, πάνω στα οποία ήταν στερεωμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα και σκιάδια. Για να μετατραπεί το θέατρο σε αρένα, χρειάστηκε εκτός από τα προστατευτικά μέτρα, να διευρυνθεί η ορχήστρα, πράγμα που επιτεύχθηκε με την αφαίρεση μιας σειράς καθισμάτων, μάλλον των προεδρικών. Η Ελληνιστική ορχήστρα δεν ερευνήθηκε ανασκαφικά. Στο τέλος των Ρωμαϊκών χρόνων, στην Παλαιοχριστιανική περίοδο, πάνω στο θέατρο, έγινε μια μεταγενέστερη κατασκευή ενός μονόχωρου κτιρίου.


Με μέγιστη χωρητικότητα 3.000 θεατών, το Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, φιλοξενούσε παραστάσεις αρχαίου δράματος, μουσικούς αγώνες, και κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή θηριομαχίες και αγώνες μονομάχων.

Η θέση του αρχαίου θεάτρου στο πρανές του λόφου «Κάστρο» που εξασφάλιζε πολύ καλή ακουστική λειτουργία, σε συνδυασμό με την άπλετη θέα που αντίκριζαν οι θεατές στη «χώρα» της πόλης και το λιμάνι της –την Πύρασο- στον Παγασητικό κόλπο, καθώς και στο περίφημο Κρόκιο πεδίον, καθιστούν το οικοδόμημα βασικό μάρτυρα της αισθητικής, της ευμάρειας και της δύναμης της «λαμπροτάτης πόλης» των Φθιωτίδων Θηβών.


Το Θεάτρο των Φθιωτίδων Θηβών εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1992 και το 1993 με βάση τις πληροφορίες των περιηγητών του 19ου αι. (W. Leake), των πληροφοριών του F. Stählin. Επίσης ενισχυτικό επιχείρημα της παρουσίας αρχαίου θεάτρου ήταν και η εύρεση από τους Δ. Θεοχάρη και Γ. Χουρμουζιάδη (1970) μιας επιτύμβιας στήλης με την επιγραφή "BAKXIOΣ ΔIONYΣIOΣ" και ενός πήλινου τραγικού προσωπείου που θεωρήθηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών.

Αφορμή για την έναρξη των εργασιών στο θέατρο ήταν η απόφαση του ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει δεξαμενές καυσίμων για τον πόλεμο του Ιράκ, καθώς και η εναντίωση των αρχαιολόγων, αφού διαθέταμε τα παραπάνω στοιχεία για την ύπαρξη αρχαίου θεάτρου στο σημείο αυτό. Έτσι λοιπόν ζήσαμε το παράδοξο να χρηματοδοτηθούν οι ερευνητικές τομές για την αποκάλυψη του θεάτρου από τα χρήματα του πολέμου.

Η έρευνα στο χώρο του θεάτρου δεν έχει ολοκληρωθεί και φυσικά δεν έχουν γίνει αναστηλωτικές επεμβάσεις. Μόνο μια κεντρική τομή έγινε για να εντοπισθεί και να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του. Ζητούμενο της έρευνας σήμερα είναι η πλήρης αποκάλυψη του σημαντικού αυτού μνημείου, το οποίο εν συνεχεία χρήζει αναστηλωτικών έργων, με σκοπό να καταστεί επισκέψιμο στο κοινό, αλλά και να φιλοξενήσει παραστάσεις αρχαίου δράματος και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το γεγονός ότι το μνημείο έχει κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου από ντόπιο ηφαιστειακό λίθο, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό το οποίο δεν έχει υποστεί λιθοθηρεία, ενδείκνυται για την μελλοντική αναστήλωση και εν συνεχεία χρήση του μνημείου, ως θεάτρου.»

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα στις 7.30 στο Δημαρχείο της Νέας Αγχιάλου, όπου η κα Αδρύμη παρουσίασε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των εργασιών αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου. Η πρώτη φάση των εργασιών χρηματοδοτείται με προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Δήμο Νέας Αγχιάλου με τα ποσά των 50.000 και 30.000 ευρώ αντίστοιχα. Η κα Αδρύμη ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών θα οργανώσει επισκέψεις σχολείων την άνοιξη του 2011 και ενδεχομένως, ανάλογα με την πρόοδο της εργασιών, μια συμβολική παράσταση το καλοκαίρι.

Ακολούθησε ομιλία του προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κου Σταύρου Μπένου με θέμα : «Ο ρόλος των πολιτών στην προστασία των μνημείων». Ο κ. Μπένος, αφού ευχαρίστησε τον παριστάμενο δήμαρχο της Νέας Αγχιάλου κο Ηλία Καραπατάκη και την αντινομάρχη Πολιτισμού κα Εύη Αδαμάκη-Τζαβέλλα για την συνεισφορά των φορέων τους, έκανε έκκληση στους παρισταμένους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δυναμικό κοινωνικό μέτωπο που θα μεριμνήσει για τη συνεχή ροή των εργασιών και της χρηματοδότησης μέχρι την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου. Επίσης ανακοίνωσε ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει ήδη ανοίξει τον κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου Μικροθηβών και κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να πάρουν μέρος στη μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου και με την οικονομική τους συνεισφορά.


Αμέσως μετά ζήτησε να παρέμβει η ψυχή της διοργάνωσης και τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Αγχιάλου κος Ευθύμιος Τσάμης και ανακοίνωσε ότι καταθέτει στον κουμπαρά του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για το αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών το ποσό των 3.000 ευρώ, που είναι ένα μέρος των αποδοχών του ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις πολιτών, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι καταθέτουν τα παρακάτω ποσά:



Ηλίας Καραπατάκης, δήμαρχος Ν. Αγχιάλου 300 ευρώ

Σύλλογος Γυναικών Ν. Αγχιάλου 500 ευρώ

Φώτης Ζεμπέκης, νομαρχιακός σύμβουλος 200 ευρώ

Γιώργος Ταβέλης, αντιπρόεδρος Φιλοπρόοδου

Συλλόγου Ν. Αγχιάλου 100 ευρώ

Ευαγγελία Βλαχάκη-Ταβέλη, γιατρός 100 ευρώ

Ιωάννης Τερψιάδης, συνταξ. δημοτ. υπάλληλος 100 ευρώ

Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης ΟΙ ΝΗΕΣ 100 ευρώ




Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπένος είπε μέσα σε κλίμα συγκίνησης ότι τώρα εκπληρώνονται οι προσδοκίες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, τώρα γίνεται το μεγάλο ξεκίνημα με πρωταγωνιστές τους πολίτες και ζήτησε να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον όλων μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το τοπικό μουσικό σύνολο «ΙΑΜΒΟΣ».
Η δράση «ΞΕΚΙΝΑΜΕ» συνεχίζεται την επόμενη Παρασκευή 1η Οκτώβρη 2010 με αντίστοιχη εκδήλωση στην Τρίπολη για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας.
Θα ακολουθήσουν ομόλογες εκδηλώσεις σε 15 θέατρα μέχρι το τέλος του 2011.


Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

http://www.diazoma.gr/GR/Page_03-01_Content.asp?Article=066

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Καλοκαίρι 2010


Τα σχέδια για το φετεινό καλοκαίρι έβαλε στο τραπέζι η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ "ΟΙ ΝΗΕΣ", σε συνάντηση που είχαν τα μέλη της το Σάββατο 22 Μαίου 2010 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Στην συνάντηση αποφασίστηκε για το φετεινό καλοκαίρι η παρουσίαση και πάλι της περσινής πετυχημένης παράστασης "Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΜΕΡΕΣ" του Ιουλίου Βέρν σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Καραχισαρίδη και σκηνοθεσία Λένας Γεωργιάδου.
Οι λόγοι για την επιλογή του ίδιου έργου και για φέτος είναι κατ' αρχάς η επιθυμία των μελλών της ομάδας να ξαναπαιχτεί το έργο στην Σούρπη αλλά και σε κοντινές εμφανίσεις ώστε να μπορέσουν να το δουν όσοι δεν μπόρεσαν πέρυσι.
Ο κυριότερος όμως λόγος είναι η υποψηφιότητά μας για συμμετοχή μας στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ του Δήμου Ζωγράφου που γίνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Αποκριάτικος χορός






Για Τρίτη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης «Οι Νήες» και η θεατρική του ομάδα, γιορτάζουν το Καρναβάλι με τον δικό τους τρόπο.
Το ραντεβού μας λοιπόν για εφέτος είναι στην Ταβέρνα του Κατσιαμπέκη στη Σούρπη την Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010 στις 8:30 το βράδυ.
Η θεατρική ομάδα θα ανοίξει τη βραδιά με σατιρικά μονόπρακτα και χορογραφίες που θα χαρίσουν πολύ γέλιο και κέφι στους παρευρισκόμενους.
Κάρτες προσκλήσεων θα διατίθενται από το Δ.Σ και πολλά μέλη του συλλόγου και το κόστος που περιλαμβάνει πλήρες μενού χωρίς τα ποτά είναι 13 €

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αποκριάτικος χορός


Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Σούρπης «Οι Νήες» διοργανώνει αποκριάτικο χορό την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 8:30΄μ.μ. στην ταβέρνα του Κατσιαμπέκη στη Σούρπη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου μικρά σατιρικά μονόπρακτα.