Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Θέρετρα γκολφ – τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης (που παρά την ανυπόφορη ζέστη ήταν ασφυκτικά γεμάτη) η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης «Οι Νήες» και η Κίνηση Πολιτών Σούρπης με θέμα:

«Θέρετρα γκολφ – τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας»

Το θέμα ανάπτυξαν πολύπλευρα οι καθηγητές:

κα. Μπριασούλη Ελένη. Καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

κ. Μπριασούλης Δημήτριος. Καθηγητής στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και ο κ. Δαναλάτος Νικόλαος. Καθηγητής Γεωργίας στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η κα. Μπριασούλη Ελένη μίλησε για τα θέρετρα γκολφ και:

Τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην υγεία των εργαζομένων και αθλουμένων σ’ αυτά από τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και συντήρηση του χλοοτάπητα.

Τις μεγάλες ανάγκες τους σε νερό για το πότισμα που εξασφαλίζεται από γεωτρήσεις ή τα τοπικά δίκτυα στραγγίζοντας κυριολεκτικά τον υδροφόρο ορίζοντα.

Τη λειτουργία ενεργοβόρων μονάδων αφαλάτωσης, όταν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλο τρόπο νερό, που επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον με το επιστρεφόμενο αλμόλοιπο.

Το υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους με αποτέλεσμα να είναι επενδύσεις μεγάλου επιχειρηματικού ρίσκου πράγμα που πολλές φορές οδηγεί στην εγκατάλειψή τους. (Παραδείγματα Ισπανίας- Πορτογαλίας).

Την κατασκευή τους (όπως και στη δική μας περίπτωση στις Νήες) σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Μπριασούλης Δημήτρης μίλησε με στοιχεία από το επιχειρησιακό σχέδιο Θεσσαλίας για:

Τα υπάρχοντα σχέδια ανάπτυξης

Τη μη βιωσιμότητα της παραδοσιακής επιδοτούμενης γεωργίας και κτηνοτροφίας

Την ανάγκη ενημέρωσης των παραγωγών (και ειδικά των νέων) για στροφή τους προς νέες μεθόδους με σκοπό την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας που μπορούν να σταθούν στην απαιτητική σημερινή αγορά και να επιτύχουν καλή τιμή.

Ο κ. Δαναλάτος Νικόλαος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ερημοποίησης (διάβρωση καλλιεργήσιμου εδάφους, υφαλμύρωση και μείωση υδάτινων πόρων) που απειλεί την ανατολική Μαγνησία και τόνισε ότι επενδύσεις τέτοιου είδους δε συμβαδίζουν με το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης και εντείνουν το φαινόμενο της ερημοποίησης.

Η τελική διαπίστωση από την εν λόγω συνάντηση είναι ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθολογικές και κοινωνικά δίκαιες και ωφέλιμες για την προώθηση θερέτρων γκολφ, παρά μόνο στα πλαίσια δημόσιου σχεδιασμού και ευρύτατης συμμετοχής.
Θα πρέπει να εξετάζονται συνολικά και εμπεριστατωμένα, με πλήρη πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων μερίδων και να αξιολογούνται ολοκληρωμένα, στη βάση πολλών και ποικίλων κριτηρίων, μαζί με πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις χρήσης των τοπικών πόρων. Μόνο έτσι θα εξασφαλίζεται ότι η διαδικασία λήψης
αποφάσεων παράγει λύσεις που προάγουν την επίτευξη της τοπικής αειφόρου ανάπτυξης.

Τις εργασίες παρακολούθησαν περίπου 200 συνδημότες μας μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από την πλευρά του Δήμου Σούρπης παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι και ο Αντιδήμαρχος κ. Χριστέλος Αγαπητός.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου

και τη Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: