Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Από την επίσκεψη τουΣταύρουΜπένου στο Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών



Επόμενος σταθμός το θέατρο των Μικροθηβών σε μια θέση, που σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά της. Η βροχή συνεχιζόταν, αλλά ήταν εκεί απτόητοι και μας περίμεναν ο δήμαρχος Νέας Αγχιάλου κ. Καραπατάκης Ηλίας, ο αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου κ. Ευθύμης Τσάμης και η κα Βασιλική Αδρύμη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και ανασκαφέας του θεάτρου. Η ύπαρξη του θεάτρου μας ήταν γνωστή από το 1835 όταν ο W. Leake επισκέφθηκε την περιοχή και η πρώτη ανασκαφική έρευνα για τον εντοπισμό του θεάτρου ξεκίνησε το 1992. Η κα Βασιλική Αδρύμη, με προφανή συγκίνηση αλλά και ενθουσιασμό, μας έκανε μια υπέροχη ξενάγηση. Η έρευνα του θεάτρου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, στην ουσία έχει γίνει μόνο μια κεντρική τομή στον άξονα του θεάτρου, ενώ το κτίριο της σκηνής έχει ερευνηθεί στην τελική του φάση.

Το θέατρο είναι του 4ου αι. π.Χ. κατασκευασμένο από λαξευμένους παραλληλεπίπεδους ηφαιστειακούς λίθους. Το κοίλον του θεάτρου διαιρείται από ένα πλακοστρωμένο διάδρομο, το διάζωμα, σε δύο μέρη: το επιθέατρο και το κάτω θέατρο. Το επιθέατρο δεν ερευνήθηκε ακόμα. Το μόνο στοιχείο που έχουμε είναι η αρχή μιας πέτρινης σκάλας ανόδου. Το κάτω θέατρο ερευνήθηκε μόνο στο κεντρικό του τμήμα, όπου αποκαλύφθηκαν έντεκα σειρές εδωλίων, που χωρίζονται από τρεις πέτρινες σκάλες πλάτους 60 εκ., σε τρεις κερκίδες.

Η κα Αδρύμη μας είπε ότι όλα δείχνουν ότι το κάτω θέατρο θα είχε αρχικά δεκαπέντε σειρές εδωλίων και οκτώ σκάλες που τοχώριζαν σε επτά κερκίδες. Με τα στοιχεία αυτά είναι δυνατό να υπολογίσουμε ότι το θέατρο αυτό χωρούσε 3.000 περίπου θεατές. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του θεάτρου αυτού, σύμφωνα πάντα με την κα Αδρύμη, είναι ότι όχι μόνο σώζεται το υλικό του αλλά και παραμένει αλώβητο το φυσικό του περιβάλλον. Συνεπώς, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μικρό θαύμα που μας περιμένει αγωνιωδώς να το φέρουμε στο φως.
Οφείλω να σημειώσω ότι διέκρινα τον ενθουσιασμό τόσο του αντιδημάρχου, όσο και του νομάρχη για την ανάδειξη αυτού του μνημείου και πολύ γρήγορα θα συγκροτήσουμε κοινό χορηγικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότησή του.
Το μνημείο χρειάζεται κατ’ αρχή ένα ποσόν περίπου 100.000 ευρώ για την πλήρη αποκάλυψή του προκειμένου να προχωρήσουμε στην τελική φάση των μελετών και εργασιών αναστύλωσή και ανάδειξής του.
Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο δημαρχείο της Νέας Αγχιάλου, όπου μας περίμενε ο δήμαρχος κ. Καραπατάκης Ηλίας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ευθύμιος Τσάμης και Κων/νος Στατήρας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Στέλλα Μπογιατζή-Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μικροθηβών κ. Δημήτριος Παπανίκος και πολλοί σύμβουλοι. Και εκεί συναντήσαμε τον ίδιο ενθουσιασμό.
Έχω μέσα μου μία βεβαιότητα ότι η ανάδειξη του υπέροχου αυτού θεάτρου θα προχωρήσει με πολύ γοργούς βηματισμούς.
www.diazoma.gr/files/Tour04-MagnisiaLarisa.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: